Fiscaal contract lening van durfkapitaal of tante Agaath lening
De lening van durkapitaal stond vroeger bekend als een tante Agaath lening. Mocht de bank je geen of niet voldoende kapitaal willen lenen dan zou je nog kunnen lenen bij `friends, fools and family´. Vandaar ook de naam Tante Agaath lening. Met deze overeenkomst kunnen een geldlener en een startende ondernemer een leningscontract sluiten voor de aanschaf van verplicht ondernemersvermogen van de starter die voor de geldlener enkele fiscale voordelen biedt indien de lening niet kan worden terugbetaald.
De lening van durfkapitaal is civielrechtelijk achtergesteld bij andere schuldeisers, gedurende 8 jaar. Hier krijg je een aantal fiscale faciliteiten voor terug. Zo hoef je voor het bedrag van de tante Agaath lening (Let op is wel gemaximeerd) in box 3 geen vermogensrendementsheffing te betalen. Indien de lening niet wordt terug betaald door de geldnemer dan kon de geldgever de lening tot 1 januari 2011 als persoonlijke verplichting in zijn aangifte inkomstenbelasting in mindering brengen. Nieuwe leningen van durfkapitaal kennen deze faciliteit niet meer. Voor vragen over je lening van durfkapitaal, kan je contact met ons opnemen.
Naast de overeenkomst bevat deze overeenkomst een brief met het verzoek vast te stellen dat de startende ondernemer ook een starter is voor de fiscale wetgeving. Tevens wordt in deze brief verzocht om de leningsovereenkomst te beoordelen. Hierdoor bent u als geldgever en geldnemer aan alle kanten ingedekt en zullen er achteraf minder kans op geschillen kunnen ontstaan. Daarnaast dient de ondertekende lening inzake durfkapitaal te worden geregistreerd bij de belastingdienst, afdeling registratie en successie. Hiervoor is een brief ter registratie van de overeenkomst van durfkapitaal toegevoegd.Deze overeenkomst bevat een toelichting.
Deze overeenkomst bevat in hoofdlijn:
- de lening;
- de looptijd;
- Rentebepaling;
- Aflossing;
- Informatievoorziening;
- Belastingen/heffingen;
- Betalingen;
- Onmiddelijke opeisbaarheid;
- Achterstelling;
- Cessie;
- Toepasselijk recht;
- Kostenverdeling;
- Verzoekschrift belastingdienst
- en een korte toelichting.